preskoči na sadržaj
vijesti

Mali glagoljaši Vijest ima dokument u privitku

Učenici nastavnih mjesta Fellbach, Winnenden, Backnang i Waiblingen su  proučavali glagoljicu. Cijela naša glagoljaška priča je krenula od učenja pisama kojim su Hrvati pisali kroz povijest, prikaza istih te obilježavanja  dana kad je izdana prva hrvatska knjiga „Misal po zakonu Rimskog dvora“, 22.veljače 1483.. Od ove godine pokrenula se manifestacija Dan hrvatske glagoljice.

Iako se na prvi pogled činilo kao teško poglavlje za savladati, glagoljica je kod učenika prihvaćena s velikim oduševljenjem i entuzijazmom.  Nekoliko učenika je izrazilo želju i naučilo sva slova glagoljice, te smo čak igrali „Kolo sreće“, a riječi pisali glagoljicom.  Glagoljica je zanimljiva i predškolcima i učenicima završnih razreda. Ponosni su što su otkrili novi način pisanja, a najviše o tome govore izjave učenika kao npr. „ Od sada ću dnevnik pisati glagoljicom da mama ne može pročitati“, „Tajne poruke prijateljici ću napisati glagoljicom“.

Veselimo se novim radionicama o glagoljici!

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 17. 4. 2018. 10:47

Crtani film Vijest ima dokument u privitku

U Vaihingenu (Enz) i Stuttgart-Weilimdorfu nastavu smo začinili gledanjem crtića. Bilo je poučno ali izabavno, pa izdvajamo dvije pojedinosti koje su nas najviše nasmijale. 
Profesor Baltazar nam je objasnio kako se njegovo ime piše na hrvatskom, a zapisali smo ga i na njemačkom jeziku - Balthasar. 
Stariji učenici su čitali o Zagrebačkoj školi animiranog filma, animatorima, crtačima, naslovima i nagradama, a zabavili su se izrazima koje smo rabili u prepoznavanju pajceka, gice, prajca, praseta i... Znate li vi još koju riječ?

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 3. 2018. 21:55

Hrvatska na pisanicama Vijest ima dokument u privitku

Posljednji tjedan nastave prije uskrsnih praznika u nastavnim mjestima Reutlingen, Wernau i Nürtingen učenici sudjeluju u kreativnim radionicama, koje su „točka na i“ našega dvomjesečnog istraživanja i proučavanja zemljopisnih obilježja i kulturnih posebnosti hrvatskih krajeva. Sličice narodnih nošnji iz raznih hrvatskih krajeva utisnule su vrijedne ruke na uskrsna jaja i dodatno ih ukrasile cvjetnim motivima. Rezultat je pregršt veselih proljetnih pisanica, čije šarenilo i šarolikost najbolje svjedoče o bogatstvu i raznolikosti kulture hrvatskih krajeva. Nekoliko uradaka možete vidjeti na priloženim fotografijama, uz koje vas sve pozdravljamo, želimo vam sretan Uskrs i vesele uskrsne praznike!

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 3. 2018. 10:44

Proljeće pred vratima Vijest ima dokument u privitku

U nastavnim mjestima Heilbronn, Herrenberg i Sommerrain dočekali smo proljeće. Kakvo je vrijeme, što se sve događa s prirodom i kako izgledaju proljetnice, otkrili smo  zajedničkim snagama.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 20. 3. 2018. 10:48

Pale sam na svijetu Vijest ima dokument u privitku

U subotu smo se svi družili u Centru hrvatske nastave i saznali što je Pale radio sam na svijetu. Učenici su pozorno slušali dogodovštine dječaka koji se jednog jutra probudio i shvatio da je sam. Nakon predstave, nastavilo se druženje u kojem su učenici mogli pokazati kako se snalaze pred mikrofonom. Djelić atmosfere pogledajte na fotografijama.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 20. 3. 2018. 10:16

Serbus Zagreb Vijest ima dokument u privitku

...Sad sem tu i pak sem tvoj, serbus dragi Zagreb moj.
- stihovi su poznate nam stare pjesme „Serbus Zagreb“ kojom su učenici u nastavnim mjestima Bad Cannstatt, Nellingen, Bad Mergentheim i Stuttgart-Münster započeli nastavni sat o gradu Zagrebu. Nakon što su ga pronašli na zemljopisnoj karti, učenici su poslušali i legendu o postanku imena grada te se upoznali sa njegovom poviješću, znamenitostima i ljepotama koje ga čine jedinstvenim. Što su učenici još naučili o Zagrebu, te zašto je za neke učenike posebno značajan pogledajte u fotogaleriji. Serbus/Servus!

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 6. 3. 2018. 11:10

Čarolije prosinca Vijest ima dokument u privitku

Učenici s nastavnih mjesta Stuttgart West i Stuttgart Süd sudjelovali su na Misijskoj proslavi Nikolinja. Marljivo su se pripremali i prezentirali dva igrokaza. U jednome su gledatelji saznali kako je vjeverica pojela orahe kojima je gljiva okitila svoj bor. U drugome su igrokazu stara cipela, čizma i tenisica govorile o poklonima koje očekuju od svetoga Nikole.

Posljednji tjedan pred Božić bio je rezerviran za pjevanje božićnih pjesama i izradu božićnih čestitki. Učenici su svoju kreativnu energiju usmjerili u izradu prekrasnih čestitki. Oštre škare, ljepilo, papir, vrpce, malo mašte i više su nego dovoljni za izradu čestitki. Kreativne učeničke radove kao i sve spomenute aktivnosti možete pogledati na fotografijama.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 6. 3. 2018. 10:46

Druženje uz igru Vijest ima dokument u privitku

Posljednja nedjelja mjeseca studenoga na nastavnim mjestimaStuttgart West, Stuttgart Süd i Schwäbisch Hall bila je rezervirana za druženje u u Hrvatskoj katoličkoj misiji. Umjesto učenja igrokaza i recitacija učenici i roditelji sudjelovali su u različitim igrama podijeljeni u skupine s vremenskim ograničenjem za svaku igru. U različitim su igrama morali odgonetnuti poznatu božićnu pjesmu koju su slušali nekoliko sekundi, pogađali su jela ili slastice koje se jedu u pojedinome dijelu Hrvatske tijekom božićnih blagdana, zatim dopunjavali stihove pjesme Prvi snijeg. Morali su čak ispričati priču od deset zadanih riječi. Na kraju posljednje igre pojavio se sveti Nikola koji je učenicama i učenicima podijelio svoje kuverte s pismima i zlatnicima. Vrijedne mame ukrasile su dvoranu te pripremile ukusne kolače. Druženje je potrajalo, a na fotografijama možete vidjeti kako su se zabavili.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 6. 3. 2018. 10:34

Jesenska priča Vijest ima dokument u privitku

Prvi dio školske godine na nastavnim mjestima Stuttgart West, Stuttgart Süd i Schwäbisch Hall obilježio je različite teme, aktivnosti, radne listove i zadatke te radionice. Početkom listopada učenicima prve razine društvo su u učionici pravili vjeverica i mali jež. Jež je posjetio vjevericu koja je po zanimanju krojačica. Razlog njegova dolaska bili su kaputić od suhe trave, košulja načinjena od jesenskoga lišća te kabanica namijenjena jesenskim kišnim danima. Osim igrokaza učenici su ponovili koji se plodovi beru tijekom jeseni te koje se životinje spremaju za zimski san. Naravno, naučili su i što ljudi obično rade tijekom jesenskih dana i kako se pripremaju za hladnu zimu. Jesensku su priču zaokružili jesenskom abecedom.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 6. 3. 2018. 10:24

Kakva je to ljubav bila...

S predvalentinovskim su razdobljem u Reutlingen, Wernau i Nürtingen stigli i nezaobilazni razgovori o ljubavi, zaljubljivanju, tajnim simpatijama… Čitali smo ljubavnu poeziju iz pera najpoznatijih hrvatskih pjesnika, sastavili svojevrstan priručnik za zaljubljene, mučili se s pisanjem ljubavnoga pisma simpatiji i pokušali doći do prave definicije ljubavi. Najstariji su se učenici okušali u prevođenju hrvatskih ljubavnih stihova na njemački. Na kraju smo se svi skupa prepustili sanjivim glazbenim notama, poslušali pet pjesama te nakon glasanja sastavili top-ljestvicu hrvatskih ljubavnih balada. Na taj smo se način – pjevušeći hrvatske ljubavne evergreene – rastali i u dobrome raspoloženju uplovili u pokladne praznike.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 22. 2. 2018. 12:05

Maškare su i ludi su dani

Veljača nam je donijela i najveseliji dio godine, vrijeme maškara; fašnika ili poklada. Naučili smo običaje u domovini za maškare, susreli se s nekim nazivama koji su specifični za određeni dio Lijepe naše,a također smo isprobali slastice koje su tradicija u svakom domu u Hrvatskoj za vrijeme maškara. Bile to krafne, fritule ili kroštule, najvažnije je staviti masku na lice i pretvoriti se u nešto čarobno, nešto strašno, nešto čudno, nešto motivirajuće, nešto posebno, a pritom se zabaviti i imati osmijeh na licu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 2. 2018. 20:34

Veljača- prevrtljača Vijest ima dokument u privitku

 

Nakon povratka u školske klupe brzo smo prionuli na posao.  Razveselili su nas topli, sunčani dani pa smo iskoristili vrijeme za igru na svježem zraku. Učenici u Fellbachu uživali su u dječjem parku u dvorištu škole. Uz stihove dječjih pjesama vrijeme je brzo prolazilo, a međusobno upoznavanje dalo još više doprinosa kvaliteti nastave. Također, odmak od pisanja i borbe s velikim i malim početnim slovom, je li nam u riječi č kao čokolada ili ć kao ćup pronašli smo u staroj dječjoj pjesmici Ringa, ringa raja koju smo igrom prilagodili prostoru i prisjetili se igara s našim bakama i djedovima.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 2. 2018. 20:32

Vitezovi, vještice, leptirići... Vijest ima dokument u privitku

Posljednji tjedan prvoga polugodišta na nastavnim mjestima Ludwigsburg, Korntal, Kirchheim unter Teck i Gerlingen protekao je u pravom pokladnom raspoloženju. U školske klupe sjeli su maleni vitezovi, policajci, vještice, klaunovi, leptirići, kauboji, razni superjunaci i brojni drugi zanimljivi likovi. Naravno, bili su tu i naizgled sasvim obični đaci. Igralo se, pjevalo, plesalo, učilo… Bilo je baš zabavno.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 2. 2018. 18:05

Maškare Vijest ima dokument u privitku

U Esslingenu je u subotu 10.2.2018., u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Esslingen, održana karnevalska zabava na kojoj su sudjelovali i učenici Hrvatske nastave iz Esslingena i Nellingena sa svojim učiteljicama Suzanom i Kristinom.

Proslava je okupila veliki broj Hrvata iz Esslingena i okolice, a neki su osvojili i vrijedne nagrade za najbolje maske.

Kako je izgledao naš nastup te kako smo se maskirali, pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 20. 2. 2018. 13:43

Profesor Baltazar Vijest ima dokument u privitku

U veljaču smo zakoračili u društvu profesora Baltazara. Učenici u Botnangu, Untertürkheimu, Stuttgartu (Mitte) i Zuffenhausenu upoznali su simpatičnog profesora koji rješava probleme svojih sugrađana u Baltazar gradu. Na pitanje što bi svaki od njih poželio iz neobičnog stroja slavnog izumitelja, pljuštale su najrazličitije ideje. Učenici su naučili da je svih 59 crtića o profesoru Baltazaru nastalo u Zagrebačkoj školi animiranog filma.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 19. 2. 2018. 11:27

Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može… Vijest ima dokument u privitku

Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može… pjevušilo se u siječnju nakon nastave u Ludwigsburgu, Korntalu, Gerlingenu i Kirchheim unter Tecku. Učenici su pogledali bezvremenski film Vlak u snijegu koji ih je, kao i mnoge generacije dosad, oduševio svojom zanimljivom radnjom i likovima. Naravno, nešto su i naučili. Pravo prijateljstvo, iskrenost i sloga pobjeđuju sve prepreke i čine život ljepšim.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 19. 2. 2018. 10:32

Stvaramo strip Vijest ima dokument u privitku

Učenici iz nastavnih mjesta Heilbronn, Herrenberg, Sommerrain i Bad Cannstatt učili su što je strip i kako nastaje. Prolistavši popularne hrvatske stripove, pokušali su napraviti vlastiti. Bilo je tu izvrsnih ideja, a neke od njih pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 16. 2. 2018. 14:24

U veljači s dva lica šeta svaka maškarica Vijest ima dokument u privitku

Stigla nam je veljača, a s njom i karneval. Učenici u nastavnim mjestima Nellingen, Bad Mergentheim, Bad Cannstatt i Stuttgart-Münster upoznali su se ovaj tjedan s karnevalskim običajima u Hrvatskoj. Pored toga, crtali su i oslikavali hrvatske tradicionalne maske te izrađivali maske omiljenih životinja, klaunova, filmskih likova i sl. Rezultate njihova rada te u što su se neki od njih pretvorili pogledajte u fotogaleriji.  

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 9. 2. 2018. 20:14

Izložba u Konzulatu Vijest ima dokument u privitku

Prošli tjedan je u prostorijma Konzulata održana izložba učeničkih radova na temu Hrvatski gradovi, dvorci i utvrde. Na izložbi su sudjelovali učenici iz Baden-Württemberga.Sve prisutne u program je uveo Jure Višnić, učenik iz Bad Cannstatta. Učenici koji su nas proveli Lijepom Našom su: Duje Durdov s recitacijom o Splitu, Andrijana Busija nam je dočarala ljepotu mora, Nives Žiličarić s interpretacijom tužnog života Veronike Desinić,  Matea Pranjić kazujući stihove ljubavi prema Hrvatskoj. Učenici iz Singena/Konstanza pokazali su nam kako se plešu i pjevaju slavonska kola. Svojim pjevačkim glasom sve prisutne oduševio je Luka Musa izvodeći hrvatske skladbe.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 8. 2. 2018. 21:58

Hrvatski gradovi, dvorci i utvrde Vijest ima dokument u privitku

Učenici nastavnih mjesta Möhringen, Feuerbach, Vaihingen, Remseck i Stuttgart Ost marljivo su se pripremali za izložbu likovnih radova u Generalnom konzulatu RH.

Osim uživanja i zabave tijekom likovnog izričaja učenici su detaljnije upoznali neke gradove u Republici Hrvatskoj te su imali prilike čuti vrlo zanimljive legende Dubravka Horvatića iz zbirke Grički top.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 2. 2. 2018. 13:10

Lepe ti je Zagorje zelene

Učenici iz Reutlingena, Wernaua i Nürtingena novu su kalendarsku godinu započeli šetnjom hrvatskim krajevima. Putovanje je krenulo u prvom tjednu nakon božićnih praznika, i to u Gorskom kotaru i Lici, a ovaj smo se tjedan iz planina preselili na brežuljke i otputovali u Hrvatsko zagorje. Učenici su tako saznali koji su najpoznatiji zagorski obrti, specijaliteti, gradovi i dvorci, pokušavali pjevati na kajkavskome narječju, a izostala nije ni rijetkima draga
gramatika. Sve naučeno ponovili smo kroz igru, koja se nalazi na fotografiji i pomoću koje isami možete provjeriti svoje znanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 25. 1. 2018. 19:33

Učimo i stvaramo Vijest ima dokument u privitku

Učenici Hrvatske nastave u Geislingenu uredili su svoj kutak na razrednom panou. Nakon poslušane legende o gradu Ružici, likovno su se izrazili te prikazali tijek priče.
  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 1. 2018. 19:35

Zimski praznici

Božić sam proslavio s obitelji i bili smo kod bake i dede. Išli smo u crkvu. Novu godinu smo slavili kod kuće, a k nama su došli i stric, strina i moja dva rođaka. Za Božić smo se igrali zajedno skrivača, Čovječe ne ljuti se i UNO. Za Novu godinu smo išli van i tu smo pucketali, ispaljivali rakete i bacali petarde. Bilo mi je lijepo i neuobičajeno.

Jure Ljubičić, 7.r. Rottenburg am Neckar

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 16. 1. 2018. 13:52

U prosincu darujemo ljubav

Učenici koji polaze Hrvatsku nastavu u Vaihingenu (E), Leonbergu, Weilimdorfu, Sindelfingenu i Boeblingenu obradovali su svoje roditelje i svetog Nikolu pjesmom, plesom i pričom.  Roditelji su im uzvratili pažnjom i ljubavlju, a sveti Nikola darovima  koje je u Maichingenu početkom prosinca neumorno vadio iz velike vreće, a kasnije u Weilimdorfu ostavio pred vratima učionice, pokucao i odjurio.

Autoru ovih redaka dragi svetac je još samo ostavio poruku kojom se na pomoći i uloženom trudu zahvaljuje predstavnicima Hrvatske katoličke zajednice, te članovima Misijskih vijeća i Mjesnih školskih odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 12. 2017. 18:26

Kako je prosinac dobio ime

Oblaci su prosipali snijeg po uspavanim selima.

Kroz oblake je prosjalo sunce.

Roditelji su za svoje sinove prosili djevojke za ženidbu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 12. 2017. 18:23

Nikolinje Plieningen/Leinfelden Echterdingen Vijest ima dokument u privitku

Da li nam je bilo lijepo na Nikolinjima u Leinfelden Echterdingenu i Plieningenu, tko nas je posjetio i da li su djeca svojim nastupom oduševila Sv. Nikolu ili Krampusa te koje su poklone dobili pogledajte u prilogu! 😊 Sretan Božić i cijelu novu godinu želimo svima! 🎉🎄🎁

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 12. 2017. 12:32

Nikolinje u Ludwigsburgu Vijest ima dokument u privitku

Učenici Hrvatske nastave u Ludwigsburgu bili su ove godine jako dobri pa ih je sveti Nikola posjetio čak dva puta. Prvi put na proslavi u organizaciji Hrvatske katoličke zajednice Ludwigsburg, a drugi put u petak, 15. prosinca, u prostorijama Katoličke misije. Ispunjenom dvoranom širio se miris kolača i toplih napitaka, koji su sve prisutne okrijepili u ove hladne dane. Bogati program koji su učenici izveli i osmijesi koje je na njihova lica izmamio dolazak svetoga Nikole, oduševili su sve goste. Budući da su učenici bez imalo oklijevanja svetome Nikoli obećali da će i dalje biti tako dobri, sigurni smo da će ih posjetiti i sljedeće godine. 

 
  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 21. 12. 2017. 09:06

Nikolinje u Gerlingenu Vijest ima dokument u privitku

U četvrtak, 7. prosinca, u Gerlingenu je proslavljen blagdan Svetoga Nikole. Tko je sveti Nikola? Što sve krije u svojoj vreći? Što su ove godine od njega poželjeli? Samo su neka od pitanja na koja su učenici odgovorili u programu koji su pripremili za svoje najdraže. Svojim su nastupom razveselili sve prisutne, a njih je na kraju programa svojim poklonima razveselio sam sveti Nikola. Nakon njegovoga odlaska proslava je nastavljena ugodnim druženjem uz razgovor, igru, smijeh i, naravno, raznovrsne kolače koje su pripremili roditelji.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 18. 12. 2017. 09:28

Kada je na redu kreativni nered... Vijest ima dokument u privitku

Tjedan dana prije početka božićnih praznika učenici iz nastavnih mjesta Reutlingen, Nürtingen i Wernau zasukali su rukave i uhvatili se rezanja, bojanja i ukrašavanja. Učionicu smo pretvorili u pravu malu tvornicu božićnih artikala, čijoj su izradi i veliki i mali školarci pristupili s krajnjom revnošću i ozbiljnošću. Nisu štedili vrijeme ni trud, a ponajmanje šljokice, čiji će tragovi vjerojatno još duže vrijeme krasiti pod učionice. Trud se definitivno isplatio – roditelji će od naših učenika dobiti unikatne ukrase za bor od slanoga tijesta i nekoliko kilograma šljokica, prigodne čestitke na hrvatskome jeziku te simpatične božićne poklon-pakete iznenađenja, koji između ostaloga u sebi kriju božićnu bajku Polje milosrđa Ivane Brlić-Mažuranić te njezin prijevod na njemački, za koji su zaslužni učenici druge i treće razine iz Reutlingena. Rezultate našega kreativnoga nereda možete pogledati u privitku.    

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 15. 12. 2017. 19:51

Nikolinje u Stuttgartu Vijest ima dokument u privitku

Blagdan Svetog Nikole u Jakobschule obilježen je prigodnom priredbom u učionici hrvatske škole 6.12. Uz puno smijeha i dobrog raspoloženja učenici su recitirali, pjevali i plesali svojim roditeljima.Rad i trud marljivih đaka sveti Nikola je nagradio slatkim darovima. Stol je bio bogat finim blagdanskim kolačima naših vrijednih mama i baka.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 15. 12. 2017. 09:11

Blagdanska radionica u Kirchheim unter Tecku Vijest ima dokument u privitku

Na sam blagdan Svetoga Nikole, 6. prosinca, u Kirchheim unter Tecku održana je malena blagdanska radionica. Učenici i roditelji sjeli su zajedno u školske klupe. Prisjetili su se zanimljivosti o svetome Nikoli i upoznali s božićnim običajima u različitim dijelovima naše domovine. Bilo je vrlo zanimljivo i poučno. Nakon što su svi zadaci riješeni, zajedno smo uživali u tradicionalnim hrvatskim božićnim pjesmama i slasticama koje su pripremile majke naših učenika. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 14. 12. 2017. 21:28

Nikolinje u Korntalu Vijest ima dokument u privitku

Ove je godine sveti Nikola u Korntal stigao malo ranije, 5. prosinca. Dok su čekali njegov dolazak, učenici su pjevali, plesali, krasnoslovili i glumili. Naši su gosti bili vrlo zadovoljni programom koji smo za njih pripremili. Bilo je jasno da su svi učenici marljivo učili i vježbali pa ih je zato sveti Nikola nagradio. Naravno, kao i obično, nisu samo oni bili marljivi. Njihove su se majke potrudile i pripremile nam pravu malu gozbu pa smo nakon programa uživali u ukusnim kolačima i zajedničkom druženju. Kako je to sve izgledalo, možete pogledati na fotografijama.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 14. 12. 2017. 21:21

Zazviždi i zapjevaj u dane Božića... Vijest ima dokument u privitku

Zazviždi u dane Božića, zaplješći i zapjevaj. Poželi sreću i raj i  svakom poljubac daj nek bude sretan do novog Božića..... pjevuši se ovih tjedan na hrvatskoj nastavi.  Svoju blagdansku avanturu započeli smo pisanjem pisama svetom Nikolu, pripremali se za nastup na Nikolinju, a također smo bili i vrijedni.  Upoznali smo se s običajima za Božić u Hrvatskoj, razgovarali kako se pripremamo za Božić, pokazali svoje umijeće u izradi adventskog vjenčića, odlučili napraviti svoje čestitke za Božić za obitelj i prijatelje i poželjeli puno snijega za Božić kako bismo svi guštali u zimskim radostima i uživali sa svojim obiteljima.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 14. 12. 2017. 20:13

Nikolinje u Stuttgartu Vijest ima dokument u privitku

Učenici nastavnih mjesta Bad Cannstatt, Münster, Sommerrain i Untertürkheim sudjelovali su 10. prosinca u priredbi za doček svetog Nikole. Pred punom dvoranom otvorili su program pjesmom, a zatim su slijedili igrokazi za koje su se svi izvrsno pripremili. Veliko veselje nastalo je dolaskom svetog Nikole na pozornicu kojeg su djeca naših škola dočekala još jednom pjesmom, a Nikola je bio oduševljen te je svima podijelio poklone. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 13. 12. 2017. 19:46

Opet sveti Niko dobroj djeci ide... Vijest ima dokument u privitku

Iza nas su dva vesela vikenda ispunjena dječjim plesom, pjesmom i krasnoslovima pjesničkih djela hrvatskih književnika. Sam početak Došašća nije mogao započeti radosnije, nego dočekom svetog Nikole u Waiblingenu 2.prosinca. Osim što smo te nedjelje zapalili prvu svijeću koja simbolira budnost i ušli u blagdansko raspoloženje najradosnijeg doba godine, učenike Waiblingena, Fellbacha i Winnendena te nedjelje je posjetio i sveti Nikola, naravno bilo je i tu puno druge djece koja su također veselo dočekala svetog Nikolu. Ne treba vam ni govoriti kakvo je bilo nestrpljenje i uzbuđenost zbog nastupa pred brojnim roditeljima, a sve to je sveti Nikola slušao iza vratiju. Da bi gušt bio još veći, zadnjim dječjim nastupima prizvali smo i snijeg pa smo u potpunosti uživali u zimskom duhu. Naredne nedjelje, 10.prosinca, sveti Nikola je stigao i do Backanga. Sada su već njegove staze bile posute snijegom, a toplina dječjih srca razveselila je i raznježila je svaku osobu. Pošto smo svi dobri bili nisu se nigdje vidjeli rogovi Krampusa, već samo zlatni štap i vreća poklona svetog Nikole. U druženju s Nikolom obećali smo mu da ćemo na godinu biti još bolji, veseliji i većem broju.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 12. 12. 2017. 14:51

Nikolinje u Heilbronnu Vijest ima dokument u privitku

Dočekali smo i taj dan! Sveti Nikola posjetio je učenike u Heilbronnu koji su ga dočekali pjesmom, igrokazom i krasnoslovom. Učenici su marljivo vježbali kako bi svojim roditeljima, gostima pokazali što su naučili, ali i svetom Nikoli koji im je donio poklone. Moramo pohvaliti i roditelje koji su pripremili božićne kolačiće koje su prodavali na zajedničkom druženju. Djelić atmosfere možete pogledati u fotografijama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 11. 12. 2017. 20:26

Nikolinje u Bonlandenu i Degerlochu Vijest ima dokument u privitku

Učenici nastavnih mjesta Bonlanden, Degerloch, Leinfelden Echterdingen i Plieningen i prošli su tjedan bili marljivi. Najprije smo počeli s izrađivanjem božićnih čestitki, koje smo poslali svojim vršnjacima u OŠ Ivana Lovrića u Sinju, zatim smo pripremili potrebne rekvizite za proslavu Nikolinja. Taj isti tjedan nam je učenicima u Bonlandenu i Degerlochu stigao sv. Nikola, kojeg su djeca veselo dočekala. Kako je sve izgledalo, možete pogledati u priloženim slikama.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 10. 12. 2017. 19:19

Božićni​ ​ sajam​ ​ u​ ​ Reutlingenu Vijest ima dokument u privitku

Učenici​ iz​ ​Reutlingena​ i​ ​Metzingena​ ​sa​ ​svojim​ ​su​ ​učiteljicama​ ​i​ ​roditeljima​ ​u​ ​prosinac zakoračili​ ​praćeni​ ​primamljivim​ ​okusom​ ​pečenih​ ​vafli​ i​ ​mirisom​​ kuhanoga​ ​vina.​ Sudjelovali smo​ ​naime,​ ​1.​ ​prosinca​ ​na​ ​velikome​​ gradskome​ ​božićnom​ ​sajmu​ ​u Reutlingenu​ i​ ​iskoristili tako​ ​još​ ​jednu priliku​ ​za​​ predstavljanje​ hrvatske​ ​škole.​ ​U​ ​ organizaciji​ ​štanda​ i​ ​prodaji​ ​bili​ ​su uključeni​ svi​ -​ ​od​ ​najmanjih​ ​do​ ​najvećih.​ ​Mame​ ​ su​ ​pekle​ ​božićne​ ​kekse,​ ​učenici​ ​iz Metzingena​ ​izrađivali​ ​su​ božićne​ aranžmane​​ za​ ​ prodaju​ ​te​ ​su​ ​svi​ ​skupa​ ​pekli​ ​vafle​ i​ ​dežurali na​ ​štandu.​ Treba​ ​istaknuti​ ​da​ ​ temperature​ ​ispod​ ​ništice​ ​nisu​ omele​ ​dobro​ ​raspoloženje - naša​ ​je​ ​kućica​ ​odisala​ ​ ne​ ​samo​ privlačnim​ mirisima​ ​već​ i​ ​toplom​ adventskom​ atmosferom, druženjem​​ i​ ​ smijehom.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 9. 12. 2017. 09:51

Nikolinje u Esslingenu i Nellingenu Vijest ima dokument u privitku

U nastavna mjesta Esslingen i Nellingen sveti je Nikola malo uranio pa je stigao već 2.12. Učenici iz nastavnih mjesta Esslingen i Nellingen sa svojim učiteljicama upriličili su priredbu u čast ovom, njima najdražem svecu. Bilo je tu pjesme, plesa, glume i krasnoslova. Sigurno se to svetom Nikoli jako svidjelo jer smo na kraju dobili i poklone, a pošto smo ove godine bili jako dobri, Krampusa nije bilo ni na vidiku.

Kako nam je bilo, pogledajte u galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 6. 12. 2017. 18:07

Sveti Nikola u Göppingenu Vijest ima dokument u privitku

I ove smo godine bili dobri pa nas je posjetio sveti Nikola. Njemu u čast pjevali smo, plesali i krasnoslovili nakon nedjeljne mise u Göppingenu na kojoj su sudjelovali učenici iz nastavnih mjesta Eislingen i Göppingen. Naši vrijedni roditelji pripremili su kolače koje smo nakon programa prodavali na zajedničkom druženju. Sa svetim Nikolom došla su čak dva Krampusa, ali mi ih se nismo bojali jer smo cijele godine bili dobri pa ni Krampusi nisu mogli ništa drugo nego svetom Nikoli pomoći podijeliti darove.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 5. 12. 2017. 13:50

Nikolinje u Ludwigsburgu Vijest ima dokument u privitku

Učenici nastavnih mjesta Ludwigsburg i Korntal nastupali su u subotu, 25. studenoga, na Nikolinju koje je organizirala Hrvatska katolička zajednica sv. Petra i Pavla iz Ludwigsburga. Izveli su tri igrokaza i dva niza recitacija. Podsjetili su prisutne goste što je najvažnije u ovo predblagdansko vrijeme, tko je zapravo sveti Nikola, što sve krije u svojoj velikoj vreći, ali i na to što se zbiva s dječjim cipelicama u nikolinjskoj noći. Svetome su Nikoli poručili da su ove godine bili zaista dobri i jasno mu dali do znanja što žele za poklon. Iako se među neke od njih neposredno prije izlaska na pozornicu ušuljao veliki strah od nastupa, obavili su izvrstan posao i svojim nastupom oduševili prisutne goste te zaslužili veliki pljesak. Da su zaista prošle godine bili jako dobri, potvrdio je i sveti Nikola koji im je na kraju svima podijelio poklone.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 30. 11. 2017. 11:00

Blagdani dolaze Vijest ima dokument u privitku

U nastavnim mjestima Geislingen, Eislingen i Göppingen već se osjeti blagdansko ozračje. Zajedničkim snagama učenici, njihovi roditelji i učiteljica Kristina protekli su tjedan izrađivali adventske vijence i ukrase za bor koje su potom i prodavali u mjesnim crkvama nakon mise. Radove i atmosferu s radionica pogledajte u galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 30. 11. 2017. 10:50

Svijeća za Vukovar Vijest ima dokument u privitku

Učenici iz nastavnih mjesta Reutlingen, Wernau i Nürtingen prošli su nastavni tjedan posvetili tužnoj obljetnici pada Vukovara. Mlađi su školarci slušali Priču o zagrljaju, a stariji Priču o gradu Siniše Galvaševića, te su na kraju svi skupa zapalili svijeću za sve ljude koji su stradali tijekom bitke za Vukovar. Posvetili su im i svoje radove inspirirane temom rata u Vukovaru – neke od njih možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 30. 11. 2017. 10:42

Učenje kroz igru

Da se o Hrvatskoj može učiti i kroz društvene igrice, uvjerili su se učenici iz nastavnih mjesta Filderstadt Bonlanden, Plieningen i Leinfelden Echterdingen. U kojem je gradu najbolje kupiti zemljište, sagraditi hotele i zbog kojih se znamenitosti isplati izdvojiti svoje kune vidjeli su i raspravljali učenici igrajući Monopol s hrvatskim gradovima (na slici učenici iz Bonlandena), Čovječe ne ljuti se (jadranskom obalom) te učili o povijesti igrajući stratešku igru Oluja 1995.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 20. 11. 2017. 21:47

Hrvatska abeceda-slovarica sa slikama Vijest ima dokument u privitku

A auto koji juri, B brod na vjetru buri, c cvrčak koji cvrči.... naučili smo po redu cijelu abecedu..... pjevušilo se učionicom u Waiblingenu nakon sata hrvatske nastave prošlog petka.

Nakon ponavljanja hrvatske abecede i izgovaranja riječi s čudnim slovima s kojekakvim kvačicama i crticama krenuli smo u istraživanje hrvatske baštine.  Odlučili smo napraviti svoju slovaricu i slikom zapisati riječi. Zadatak se činio poprilično težak: svakom slovu abecede dodijeliti hrvatsku znamenitost, kulturni ili turistički događaj, pronaći nešto hrvatsko, a potom to isto pretočiti u crtež. Na kraju radionice učenici su bili više nego ponosni na svoja slova u slici, a najmlađi su modelirajući plastelinom ispisivali riječi. Ostalo nam je još slova, a to znači da nam slijedi još ovakvih radionica tijekom godine. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 13. 11. 2017. 19:54

Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.) Vijest ima dokument u privitku

Nakon povratka s jesenskih praznika,  koje su mnogi iskoristili za posjet domovini, uplovili smo u čaroban svijet priča. Trenutno se obilježava Mjesec hrvatske knjige, a ovih dana je započeo i Interliber u Zagrebu i sve vrvi od naslova i jednostavno nas zove na čitanje. Tako smo na nastavnim mjestima Fellbach, Winnenden, Backnang i Waiblingen odlučili ovaj tjedan posvetiti čitanju i slušanju djela hrvatskih književnica.

Mlađi uzrasti su posvećeni knjizi Mjesečeva splav (Sanja Lovrenčić i Pika Vončina), a starije grupe upoznaju opus hrvatskog Andersena; Ivane Brlić Mažuranić, Priče iz davnine – Šuma Striborova. Iako nam je ponekad teško sve razumijeti, trudimo se pojednostaviti sadržaje i popratiti radnju crtežom. Stvarno smo otkrili ilustratore u sebi! I znate što je najljepše u svemu tome? Dječja želja da im učiteljica donese koju knjigu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 9. 11. 2017. 10:52

Kalendar Vijest ima dokument u privitku

Ovog tjedna su učenici na nastavnim mjestima Heilbronn i Sommerrain učili kako je kalendarski podijeljena godina, koliko ima mjeseci te nazive na hrvatskom. Tom prigodom izrađen je kalendar s mjesecima-akvarijima u koje su učenici stavljali ribice sa svojim imenima i datumom rođenja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 27. 10. 2017. 20:16

Dan kravate Vijest ima dokument u privitku

Prošli je tjedan na nastavnim mjestima Ludwigsburg, Korntal, Kirchheim unter Teck i Gerlingen obilježen Dan kravate. Učenici su se upoznali s pričom o nastanku kravate te se oduševili činjenicom da su jedan od najpoznatijih modnih dodataka izmislili upravo Hrvati. Izrađujući košulje i kravate od papira, izvrsno su se zabavili. Svoje su radove, kao i nove spoznaje o tome hrvatskome izumu, ponijeli kući gdje će ih podijeliti s obitelji i prijateljima. Na taj će se način priča o jednome od naših najvećih izuma širiti i dalje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 24. 10. 2017. 10:51

Dan kultura Vijest ima dokument u privitku

U nedjelju 22. listopada 2017. održan je Dan kultura u Stuttgartu. U programu je sudjelovala Hrvatska nastava Koordinacije Stuttgart koja se predstavila temom glagoljice. Naše učiteljice i učitelji pripremili su malu radionicu glagoljice-pečate s glagoljičnim slovima koje su djeca i svi ostali mogli isprobati na rukama, papiru ili platnenim vrećicama i tako ostaviti trag na najstarijem pismu Hrvata.

Na našem stolu našlo se i mnoštvo domaćih kolača koji su pripremljeni s mnogo truda i ljubavi. Kako je sve izgledalo možete pogledati u fotogaleriji. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 23. 10. 2017. 20:15

Dan kravate Vijest ima dokument u privitku

Kravata je je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. listopada Danom kravate. Prošlog su tjedna učenici na nastavnim mjestima Fellbach, Winnenden, Backnang i Waiblingen učili kako je nastala kravata.  Na satu smo isprobali kako se vežu kravate, prisjećali se tko nosi kravate i na  koje prigode,  a također smo se pozabavili s ukrašavanjem kravate u bojama Hrvatske. Baš nam je bilo veselo!

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 23. 10. 2017. 11:57

Upoznajemo domovinu Vijest ima dokument u privitku

Jedan običan sat pretvorio se u putovanje Lijepom našom.  Ovom prilikom samo na papiru, ali vrlo smo ozbiljno i motivirano pristupili zadatku te uz pomoć karte Republike Hrvatske pronašli mnoga značajna mjesta te se ujedno upoznali s manifestacijama koje su značajne u tom mjestu, pronašli rodna mjesta velikih hrvatskih znanstvenika i moreplovaca, otkrili kulturne znamenitosti i poželjeli iste i posjetiti.  Ovako zanimljiv zadatak postao nam je samo zalet u nešto novo, izradu igre Putujmo Hrvatskom  s različitim zanimljivostima i zadatcima kako bismo kroz zabavu još bolje upoznali čari naše domovine.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 23. 10. 2017. 11:53

Od žabice do kraljice Vijest ima dokument u privitku

Najmlađi su učenici hrvatske nastave u Reutlingenu prvi nastavni sat u listopadu između ostaloga posvetili i čitanju hrvatske narodne bajke „Žabica djevojka“. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 10. 10. 2017. 09:59

Učenici iz Waiblingena na izletu u Zagreb

am početak praznika za Duhove učenici i roditelji nastavnog mjesta Waiblingen iskoristili su za višednevni izlet u Zagreb. Veselo i hrabro putovali smo noćnim autobusom te u jutarnjim satima stigli u glavni grad naše domovine. Pred nama su bila četiri dana ispunjena brojnim aktivnostima i doživljajima koje ćemo svi zajedno još dugo pamtiti.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 5. 7. 2017. 12:44

Izlet u Wilhelmu

Krajem lipnja, učenici i roditelji iz nastavnih mjesta Reutlingen i Nürtingen su zajedno s učiteljicom Mirelom posjetili Wilhelmu, zoološki vrt u Stuttgartu. U posjetu su im se pridružili i učenici te učiteljica Sandra iz nastavnog mjesta Ulm. U odličnom društvu i zanimljivim životinjama uživali su do kasnih poslijepodnevnih sati. Što su sve vidjeli i kako im je bilo, pogledajte ovdje:goo.gl/FzNWdZ

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 5. 7. 2017. 12:40

Reutlingen i Metzingen - roštilj za kraj školske godine

Zadnje lipanjske nedjelje u Reutlingenu se održao tradicionalni roštilj povodom kraja školske godine. Na roštilju su sudjelovali učenici, roditelji i učiteljice nastavnih mjesta Reutlingen i Metzingen. Uz dobru hranu i piće te dječje igre, mnoge obitelji su uživale u druženju u prirodi. Učiteljice Mirela i Dijana ovim putem zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovoj proslavi i koji su odradili ogromni posao te osigurali sve što je bilo potrebno za naše druženje. Fotografije s roštilja pogledajte ovdje: http://bit.ly/2uJrk9r

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 5. 7. 2017. 12:36

Učenici iz Esslingena u adrenalinskom parku

Subotu, 24. lipnja, učenici iz Esslingena proveli su sa svojim roditeljima i učiteljicom u adrenalinskom parku Kletterwald Plochingen. Nakon tjedna provedenog u školskim klupama, malo tjelesnog napora svima je dobro došlo. Tko još nije probao ovakvu vrstu zabave, toplo preporučamo!
Fotografije s izleta pogledajte na poveznici:
http://bit.ly/2sLokI8

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 5. 7. 2017. 12:26

Cvijet za mamu

Svake druge nedjelje u mjesecu svibnju slavi se Majčin dan, dan kada na poseban način majkama želimo zahvaliti za svu dobrotu koju nam pružaju. Ove godine su djeca iz Bad Mergentheima, Nellingena, Bad Cannstatta i Stuttgart Muenstera svoje majke razveselila cvijetom i čestitkama koje su sama izradila. Fotografije radionice pogledajte ovdje:
http://bit.ly/2tHWMrV

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 5. 7. 2017. 12:09

Jelenko u Nellingenu, Mūnsteru i Bad Cannstattu

Učenici nastavnih mjesta Nellingen, Mūnster i Bad Cannstatt protekli su tjedan s oduševljenjem gledali nekad popularnu hrvatsku TV seriju Jelenko. Serija prikazuje pustolovine djece iz Like i Gorskog Kotara koja u šumi pronađu izgubljeno lane. Kako su učenici doživjeli seriju pogledajte ovdje: http://bit.ly/2simEXf
 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 3. 7. 2017. 12:27

Kazališna predstava "Šumastikus" u Stuttgartu

Učenici, njihovi roditelji, učitelji i prijatelji hrvatske nastave današnje su sunčano poslijepodne proveli uz zanimljivu, poučnu i duhovitu predstavu "Šumastikus", nakon čega su, uz roštilj, nastavili ugodno druženje.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 2. 6. 2017. 12:25

Proslava Majčinog dana u Esslingenu

Učenici iz nastavnog mjesta Esslingen am Neckar pripremili su kratki program povodom Majčina dana i njime razveselili sve uzvanike. Time su na svim onim lijepim trenutcima i gestama koje mogu pružiti samo ta neumorna i čarobna bića zvana - mame. Fotografije pogledajte ovdje: http://bit.ly/2simEXf

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 2. 6. 2017. 12:18

Sretan Uskrs!

Učenici hrvatske nastave iz Moehringena, Feuerbacha, Vaihingena, Remsecka i Plieningena žele vam sretan Uskrs s ovih nekoliko fotografija. Ako se pitate zašto na nekim fotografijama učenici trče, to učenici iz Remsecka traže pisanice i slatkiše što je uskršnji zec sakrio po dvorištu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 2. 6. 2017. 12:03

Glagoljaši iz Feuerbacha

Učenici iz Feuerbacha pokazali su svoje umijeće vladanja glagoljicom. Više pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 2. 6. 2017. 11:51

Proslavljen 25. rođendan Hrvatske nastave u Baden-Württembergu

U četvrtak, 30. ožujka, proslavili smo 25 godina postojanja Hrvatske nastave u Baden-Württembergu i 50 godina od objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 6. 4. 2017. 07:23

"Razvitak i značaj Sinjske alke" - predavanje dr. Alena Sačeka u Centru hrvatske nastave

U nedjelju, 19. ožujka, u Centru hrvatske nastave održano je predavanje "Razvitak i značaj Sinjske alke". Nastanak, povijesni razvoj i politički kontekst u kojem se odvijala ova viteška igra zainteresiranima je približio dr. Alen Saček, a nakon predavanja održan je i prigodni domjenak.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 22. 3. 2017. 21:53

Maškare u Reutlingenu, Nürtingenu i Wernau

Učenici u Reutlingenu, Nürtingenu i Wernau su zadnji tjedan prije praznika iskoristili za zabavu, pjesmu i igru. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 22. 3. 2017. 21:43

Fašnički tjedan u Geislingenu

Fašnički tjedan u Geislingenu učenici su obilježili pjesmom, plesom i crtežima, a u nastavnom mjestu Geislingen an der Steige uredili su i razredni pano. Tekst su izložili i na njemačkom jeziku kako bi i ostale učenike poučili fašničkim običajima u Hrvatskoj.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 24. 2. 2017. 21:20

Kvadratići i kockice

Učenici prve skupine Hrvatske nastave Sindelfingen u četvrtak su, naučivši sve što treba znati o bojama i oblicima, zaključili da bi hrvatski rukometaši teško igrali da na dresovima imaju kockice. Da, da, dragi naši navijači, hrvatski sportaši nisu Kockasti nego Kvadratičasti! :)

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 3. 2. 2017. 11:23

Seminar za učitelje u Centru hrvatske nastave

U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, proteklog vikenda je u Centru hrvatske nastave održan seminar za učiteljice i učitelje zaposlene u sustavu hrvatske nastave u inozemstvu. Pred učiteljicama i učiteljima na radu u SR Njemačkoj, Belgiji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji, predavačica Ana-Marija Vidjak održala je zanimljivu dvodnevnu radionicu o komunikaciji, dok je Martina Prpić podijelila svoja iskustva s rada u hrvatskoj nastavi u Argentini. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 3. 2. 2017. 11:06

Božićni ukrasi

Učenici hrvatske nastave u Moehringenu, Feuerbachu, Vaihingenu i Remsecku izradili su nekoliko božićnih ukrasa za svoje božićno drvce. Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 3. 2. 2017. 10:20

Vrijeme darivanja Vijest ima dokument u privitku

Polaznici Hrvatske nastave u Böblingenu, Sindelfingenu, Leonbergu i stuttgartskom predgrađu Weilimdorf i ove su se godine radovali adventskim događanjima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 9. 2006.
 


Tražilica

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju