preskoči na sadržaj
Koordinacija Stuttgart

Koordinacija Stuttgart


Hrvatsku nastavu u inozemstvu organizira i financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a školske vlasti u SR Njemačkoj daju financijsku potporu Ministarstvu prema iskazanom broj učenika. Najviše iseljenih hrvatskih državljana, njih 79 000 registriranih, živi u Njemačkoj na području pokrajine Baden-Württemberg u kojoj djeluje Generalni konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Stuttgartu. Zbog mnoštva iseljenih Hrvata, na tom prostoru aktivno djeluju čak tri koordinacije hrvatske škole – Mannheim (koordinatorica Dragana Ivanković), Stuttgart (koordinator Držislav Ujević) i Ulm (koordinatorica Štefica Delija). Nastavu u više od 100 njemačkih škola predaje 28 učitelja i učiteljica. 

Hrvatska nastava na području Stuttgarta počela je s djelovanjem 1990. godine, dok to još nije bilo u mogućnosti u svim zemljama, ponajprije zbog susretljivosti i razumijevanja vlasti SR Njemačke, ali i zalaganja i upornosti Hrvata koji žive na tom području. 

U Koordinaciji Stuttgart zaposleno je 12 učiteljica i učitelja, koji su raspoređeni na 53 nastavnih mjesta (škola) u Stuttgartu i njegovoj široj okolici. Školu pohađa oko 1000 učenika uzrasta od prvog do trinaestog razreda.

Radu Koordinacije Stuttgart uvelike pripomažu roditelji koji sudjeluju u radu roditeljskih vijeća i školskih odbora, plaćaju participaciju i uključuju se u izvannastavne aktivnosti. Djelatnici Koordinacije uspješno surađuju i s hrvatskim katoličkim zajednicama na području Stuttgarta kao i s mnogobrojnim hrvatskim udrugama.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 3. 2. 2017. 11:37

Povijest koordinacije Stuttgart

Godine je 1984. u Stuttgartu osnovana hrvatska udruga nazvana Hrvatskom kulturnom zajednicom Stuttgart. Za početak rada udruge najzaslužniji su fra Pavao Žmire i fra Marinko Vukman. 

U sastavu Hrvatske kulturne zajednice aktivno je djelovao i veliki broj roditelja koji su pokrenuli pitanje načina na koji bi njihova djeca, a i djeca ostalih Hrvata na području Baden- Württemberga, mogla sustavno učiti hrvatski jezik i upoznavati se s hrvatskom kulturom. 

Učiteljica Marija Meić-Sidić osnovala je dramsku grupu u kojoj su sudjelovala djeca od pet do sedamnaest godina starosti. Sastajali su se svake subote od 14 do 18 sati u prostorijama Hrvatske kulturne zajednice u Stuttgartu. U sklopu rada dramske grupe učilo se pisati, čitati i govoriti hrvatskim jezikom.

Godine 1990. osnovan je Inicijativni odbor za ustroj Hrvatske nastave u pokrajini Baden-Württemberg, a čiji su članovi bili fra Pavao Žmire, Anica Čutura, Zdenko Artuković, Malkica Dugeč i Marija Meić-Sidić . 

Učitelji podrijetlom iz Hrvatske, a koji su se zatekli u Baden-Württembergu, upućivani su u Hrvatske katoličke misije i preko njih su počinjali raditi u hrvatskoj nastavi, a bračni par, profesori Malkica i Božo Dugeč, ponudili su se bez novčane naknade raditi u hrvatskim školama.

Problem se pojavio u nekim njemačkim školama koje nisu dopuštale upotrebu svojih učionica za rad hrvatske nastave jer neki rektori nisu vjerovali u postojanost i ustrajnost organizacije. Kad im je objašnjeno da se za školu prijavilo oko 2500 učenika uvjerili su se da trebaju sudjelovati. Posebno su pomagale tadašnja načelnica za školstvo gospođa Gabriele Müller-Trimbusch i Ute Saurer. 

Službeno je hrvatska nastava u Stuttgartu započela s radom 1. listopada 1990. godine. Dio je učenika pohađao hrvatsku nastavu u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Stuttgartu sve dok se nije u potpunosti riješio problem prostora u njemačkim školama. Neki učitelji iz jugoslavenske nastave prešli su u hrvatsku nastavu i pripomogli u izradi programa rada. 

Ministarstvo prosvjete, kulture i športa Republike Hrvatske imenovalo je gospođu Dragicu Mršić prvom koordinatoricom hrvatske nastave u Baden-Württembergu. 

Godine 1991. hrvatska nastava počinje djelovati diljem Baden-Württemberga. Broj je učenika rastao iz godine u godinu te je odlučeno da se područje Baden-Württemberga podijeli u tri koordinacije – Stuttgart, Mannheim i Ulm.

Zbog otežanog materijalnog stanja, a boljitka i unaprjeđenja hrvatske nastave, roditelji su samoinicijativno predložili plaćanje određenog novčanog iznosa mjesečno ili godišnje kako bi se pokrili troškovi nastali kupovinom isključivo udžbenika i radnih bilježnica.

Osnovan je Središnji školski odbor Koordinacije Stuttgart koji je bio sastavljen od roditelja i učitelja. Prvi su članovi Središnjeg školskog odbora bili učiteljica Marija Meić-Sidić kao predsjedavajuća, fra Pavao Žmire, učiteljica Zdenka Čukelj, učiteljica Miroslava Čorović te roditelji Martin Ćurić, Zdenka Brkić, Josip Tarandek, Jure Vrdoljak i Zvonimir Tomljanović. Škola je dobila ime Antun Gustav Matoš.

Do danas se izmijenilo mnogo učiteljica i učitelja čija se imena nalaze u matičnim knjigama, a bit će objavljena povodom dvadesetogodišnjice hrvatske nastave u Stuttgartu.

Velika zahvala upućuje se Hrvatskim katoličkim zajednicama širom Baden-Württemberga, svim roditeljima, učenicima, učiteljima i ostalima koji su radili i djelovali u pripremama, osnutku i početnom radu hrvatske nastave u današnjim koordinacijama Stuttgart, Mannheim i Ulm.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Prpić  datum: 3. 2. 2017. 11:39
 


TražilicaKalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju